Остра дихателна недостатъчност в резултат на ударната парна струя, е причинала смъртта на 32-годишния Горан Горанов, който издъхна през март м.г. в изолирана килия на бургаския затвор. Това е заключението от петорната съдебно-медицинска експертиза, извършена от специалисти от София. Информацията съобщи за BurgasInfo Захари Кирилов, адвокат на семейството на загиналия. Становището на столичните експерти отхвърля експертизата на колегите им от Бургас, които излюзоха със заключение, че Горан е починал от инфаркт.

Припомняме, че след трагедията Окръжната прокуратура в Бургас образува досъдебно производство по случая, но то бе иззето от Софийска градска прокуратура в края на декември м.г. Тази седмица, десет месеца по-късно, наблюдаващият прокурор по случая повдигна обвинения срещу двама надзиратели. Те са подведени под онговорност за причиняване на смърт по непредпазливост- по чл. 122 ал.1 от НК. В момента двамата адвокати на надзирателите са запознават с 80-те тома от разследването по делото.

Според адвокат Кирилов, именно становището на столичните експерти е основния коз на държавното обвинение. Самата експертиза е 80 листа. Адвокат Кирилов е настоял в нея да участват сърдечни хирурзи, пулмолози, дерматолози, патоанатоми и пр.

„За каква непредпазливост говорим в случая- аз съм те заключил в килера, ти умираш пред очите ми, а аз не мога да отворя, защото съм изгубил ключа“, очерта образно тезата си Кирилов. Той обяви, че ще изиска към разследването да бъдат приложени и рапортите от дежурните надзиратели до ръководството на затвора, коитото неколкократно в дните преди смъртта на Горанов, са сигнализирали, че психическото му състояние се влошава. „Ръководството на затвора не само не е намерило изход да се справи с кризата, но и не е предприело нищо в тази посока. Не са дадени никакви конкретни указания и това е причината да се стигне до този изход“, твърди адвокатът.