Състав на спецсъда, с председател Иво Хинов, пусна под домашен арест незабавно подсъдимата за подкуп кметица на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.

Това е вторият опит на двете да излязат от ареста. Този път се оказа успешен, тъй като съдия Хинов прецени, че неговото решение трябва да се изпълни незабавно, без да се чака Апелативният спецсъд. Прокуратурата внесе протест.

Съдът обаче се мотивира със заключението на четири вещи лица, които заявиха, че психическото и физическото състояние на двете вече е сериозно. Иванчева била на антидепресанти, получавала панически атаки.

Според Хинов в условията на ареста интелектуалните способности на двете намаляват и така те не можели да упражнят правото си на защита.

А експертите заявиха, че в ареста имало два дървени нара, широки по около 70 см, а между тях остава простанство от 40 см. Само там можело задържаните да се разхождат и да се движат.

Неотдавна Хинов пак реши да пусне подсъдимите под домашен арест, но тогава Апелативният съд се произнесе и посочи, че това е незаконосъобразно.

Съдебният акт на тримата апелативни съдии бе твърде критичен към решението на Хинов, с което на практика може да се опорочи остатъка от висящото дело пред спецсъда, добавиха от Апелативния съд.

Припомняме ви, че Десислава Иванчева, заместника й Биляна Петрова и бившия кмет на "Младост" Петко Дюлгеров са подсъдими за подкуп.

При акция през април тримата бяха арестувани на различни места в София, като в тях имаше белязани пари.

Обвинението твърди, че парите били, за да се придвижи разрешително за строеж в столичния квартал.