2 г. затвор при първоначален строг режим получи безработен мъж с основно оброзание, който въоръжен с бухалка, нахлу в Дирекция „Социално подпомагане“ в Поморие, потроши цялото налично оборудване и компютри и скочи срещу чиновниците, понеже, по собствениту му думи, „държавта и общината били длъжни, а не го издържали финансово“. Предложената му месечна заплата от 500 лева за работа в общинско предприятие, осигурена със съдействието на кмета на града, пък „не го устройвала“, защото била твърде ниска. „Имам си ценностна система, която държа да не нарушавам, заявява подсъдимият - Иван Хъшев /на 40 г./от Поморие. С решение на Районния съд, той бе признат за виновен, затова че на 29 декември 2017 г. с изключителна дързост нарушил обществения ред и грубо изразил явно неуважение към обшеството.

В съдебно заседание, подсъдимият не отрича, че е извършил престъплението, но настоява да бъде оневинен, тъй като действал, провокиран от крайната мизерия в която бил принуден да живее – в съща със срутен покрив, без прозорци и електричество. За всичко това, според него, вина носела държавата и служителите от социалното подпомагане в града, които по негова преценка, трябвало да го измъкат от недоимъка и „да го направят щастлив“. Адвокатът му стига още по-далеч в претенциите. Публикуваме думите на юриста дословно: „В периода на коледните и новогодишни празници през 2017 г. подсъдимият се почувствал освен самотен и много онеправдан, тъй като не можел да си позволи да празнува като всички останали хора, решил че отговорни за неговите страдания са служителите в Социално подпомагане“. Поведението му е укоримо, но са налице множество смекчаващи вината му обстоятелства като тежко семейно и социално положение, липса на работа, липса на доходи, тежки жилищни условия, липса на помощи от социалните служби, неосигуряване на работа на подсъдимия от Бюрото по труда...“

Иван има в досието си и още ефективна присъда – за нападение, извършено в сградата на общината в Поморие, като мотивът отново бил „липсата на адекватна подкрепа от държавната и местната власт, за да бъде той щастлив“.

И тъй като се чувствал „нещастен“ на 19 септември 2017 г. изпратил на електронната поща на Социалната служба в Поморие заплашително писмо и поставил ултиматум всеки месец да му бъде отпускана сумата от 600 лева, с които да плати наем на гарсониера, която искал да се нанесе, да си плати с тези пари тока и водата, а останалите да използва за прехрана.

В писмото си, Иван заявил, че ако адресатите не могат да направят нищо по искането му, то моли същите да не постъпват на работа, което ще е за тяхна безопасност и сигурност. Отправя се и предупреждение, че натрупаната у подсъдимия негативна енергия може да се стовари върху тях.

Ръководството на дирекцията инфомирало незабавно прокуратура в Поморие за заплахите. Но от магистратурата отказали да образуват наказателно производство, поради „липсата на достатъчно данни“ за престъпление.

Според експертите, въпреки личностното разстройство, от което страда подсъдимия, в деня на нападението в Социално подпомагане,той е можел да разбира свойството и значението на извършването и да ръководи постъпките си и да дава достоверни обяснения за тях.

С решение на съда в Поморие той ще трябва да плати обезщетение от 711 лв. за погрома в социалната дирекция с лихва, считана от деня на престъплението до окончателното изплъщане на сумата, както и да плати в полза на държавата 1 155.17 лв.- разноски по делото.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване.