Специализирания съд оправда Алексей Петров 9 години след акция "Октопод" и 8 години след старта на делото. Той е подсъдим като лидер на организирана престъпна група за изнудване. Заедно с него обвинения имат и още Антон Петров Хамстера, Кирил Топалов, Марчело Джотолов и Янко Попов.

Антон Петров както и Кирил Топалов също бяха оправдани по всички обвинения. Марчело Джотолов и Янко Попов получиха 3 години условно за това че през 2007 година са изнудвали бившия полицай Николай Динков да преведе 180 хил. лева по сметка на Марчело Джотолов.

Двамата са наказани и с глоба от 4000 лева. Делото "Октопод" започна през декември 2011 г. в Софийския градски съд. Малко преди края му, в началото на 2015 г. той бе прехвърлено в специализирания съд след като съдийката, която го гледаше в продължение на повече от 3 години Румяна Ченалова, беше уволнена.

Междувременно гражданските ищци също намаляха. Основният свидетел Георги Цветанов загина при катастрофа, а друг Пламен Угринов пострада при съседски спор. След като чу оправдателна присъда, Алексей Петров не коментира нищо, той дори напусна сградата през друг вход, за да не се срещне с медиите. /24chasa.bg