25 -годишният шофьор без книжка, който блъсна и уби с БМВ на пешеходна пътека във Варна балетиста Мартин Чикалов, отказва да дава обяснения.

"Законът му дава това право", коментира пред Нова тв зам.-окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров.

Чака се химическа експертиза, която трябва да покаже дали водачът на БМВ-то е употребил наркотици, преди да избяга от мястото на кървавото ПТП.

"Той го помете и замина, дори не искаше да види какво е направил", разказа жена, шофирала зад младия мъж.

Тя карала с около 50 км/ч, а БМВ-то пред нея с повече. Малко преди удара шофьорът ускорил и...

БМВ-то е собственост на задържания, който никога не е имал книжка, хващан е в нарушение, но само е глобяван. Бил непълнолетен, когато направил първото си нарушение.

С него в германското возило пътувал още един човек, който е разпитан и остава свидетел по делото.

Най-късно утре прокуратурата ще внесе искане за налагане на постоянна мярка "задържане под стража" на виновника за смъртта на балетиста.

Вчера по обед колеги на варненския балетист го изпратиха в последния му път. Част от танцьорите и певците на Държавна опера-Варна се събраха пред Катедралата преди да се отправят към гробището в Тополи, където бе положено тялото на 39-годишния Мартин Чикалов.

Лев Караван, който е отскоро в екипа на операта, ще запомни Мартин като човек с много добра и открита душа, който винаги е бил насреща.

"Млад шофьор съм. Всички обичаме да даваме газ, но лично аз не форсирам колата си. Дори и да светва зеленото човече за пешеходците, ще дам съвет на хората зад волана винаги да се оглеждат секунда-две, преди да тръгнат. Всички дават газ, някъде бързат. Колкото и всички да говорим и повтаряме, че искаме да се прекрати, това няма да се случи", смята той.

Караван припомни, че откриването на новия сезон за операта предстояло на 25 септември със спектакъл, в който Мартин е трябвало да играе солова роля.