Синът на Ветко и Маринела Арабаджиеви - Вълчо - да бъде върнат обратно в ареста, реши Апелативният спецсъд, отменяйки по-рано наложената му 20 000 лева гаранция.

Апелативните съдии Даниела Росенова, Димчо Георгиев и Веселина Вълева нарекоха решението на първия съд за свободата на Вълчо "незаконосъобразно и необосновано". В него личали основни грешки от правно естество.

Апелативният съд откри доказателства срещу Арабаджиев за обвинението му в пране на пари.

Според прокуратурата той е държал 5,4 милиона лева в три банкови касети в трезор.

Както обвинението, така и съда, прие, че за тези пари произходът е неизяснени най-вероятно са от укрити данъци на фирмата "Виктория Груп корпорейшън" на фамилията Арабаджиеви.

"Не е сериозно да се приеме, че Вълчо Арабаджиев не е бил запознат каква е дейността на многото на брой фирми на родителите му", каза съдия Росенова, визирайки доказателства, че Ветко и Маринела Арабаджиеви са част от престъпна група за източване на ДДС от хазната.

За магистратите делото е със сложна фактическа обстановка и за да не попречи Арабаджиев-младши за изясняването й, те прецениха, че той трябва да бъде задържан. Аргументираха се и с обществения интерес на престъплението.

Задържани с Арабаджиев са и двете счетоводителки - Ромелия Кирилова и Елена Караянева. Според съда има доказателства, че те са участвали в престъпна група за укриване на данъци. И тримата бяха задържани в съдебната зала, предаде "24 часа".

По време на заседанието стана ясно, че до дни родителите на Вълчо ще се върнат в България.