Синът на Ветко и Маринела Арабаджиеви – Вълчо лично е пренесъл в чанта 2,5 млн. евро до банков клон, където имал касети на свое име. Това се разбра в спецсъда, където в неделя се решаваше дали наследникът на хотелиерската фамилия и две счетоводителки, близки до семейството, да останат в ареста.

Те бяха задържани на 31 август, след като спецпрокуратурата атакува хотелите на Арабаджиеви - "Маринела" в София и "Марица" в Пловдив.

При претърсванията бяха открити общо 10 млн. в левове и евро в кутии от... обувки, сейфове и куфари.

Арабаджиев-син е обвинен в пране на пари. Счетоводителките Елена Караянева и Ромелия Кирилова пък ще отговарят като част от организирана група за данъчни престъпления.

Според прокуратурата другите й членове били хотелиерите Ветко и Маринела Арабаджиеви и Станислав Серафимов. Те се издирват с европейска заповед за арест. От началото на август не били в България, а на почивка във Франция.

По искане на адвоката Илиан Василев, делото, което започна към 17 часа в неделя, бе засекретено. Така десетките репортери пред зала 5 на спецсъда не успяха да чуят пледоариите на наблюдаващия прокурор Кирил Пейчинов и 2-ма негови колеги. Те говориха около час и половина. Толкова пледираха и адвокатите на тримата обвиняеми. Извън залата останаха и 20-ина приятели и близки на задържаните, които дочакаха освобождаването им – по 20 бона гаранция и за тримата.

По-късно адвокат Илиан Василев призна, че формалната причина да поиска засекретяване била, че има СРС-та. Основно обаче "не искал да се петни името на младежа".

"Да съсипеш живота на 21-годишно дете, да го сложиш в ареста, само защото трябва да бъде третирано като заложник, за да се върнат родителите му. Аз съм сигурен, че те час по-скоро ще се върнат", коментира Василев пред "24 часа".

Разплитането на схемата прокурорите започнали миналата година. Първоначално на вниманието на разследващите попаднала група от Видинско-Ломската общност - социално слаби хора, на чието име се регистрирали кухи фирми за точене на ДДС. Те били счетоводно обслужвани от Ромелия Кирилова, която бе сред задържаните.

"Теоретично е възможно да е знаела, но може и да не е знаела за тези фирми", каза адвокат Василев.

Ромелия била близка приятелка с Елена Караянева, търговски директор във фирмите на Арабаджиеви. Ромелия започнала работа във фирма, която имала офис в хотел "Маринела".

В един момент Маринела Арабаджиева позвънила на Караянева и поискала да ѝ намери банкови касети. Караянева обаче била в провинцията при майка си, която била на смъртно легло. Затова потърсила Ромелия да ѝ помогне в намирането на касети.

Счетоводителките се свързали с банкови служители, за да попитат дали младият Вълчо, на чието име щели да се водят касетите, трябва да ги наеме лично, или може и с пълномощно. От банката им казали, че неговото присъствие е задължително.

Така Вълчо собственоръчно занесъл 2,5 млн. евро в чанта. В томовете по делото било описано как той слиза от колата с чантата и се отправя към сейфа.

"Сумата е огромна, но това семейство има 10 пъти по толкова и никога не ги е крило", каза Илиан Василев.

В справка от предварителната проверка било написано, че тези 2,5 млн. евро са пари с неизяснен произход, вероятно от престъпна дейност.

"Не е ясно доколко Вълчо Арабаджиев е знаел, че парите може да са от престъпна дейност", обяви обаче съдия Вилислава Ангелова. Според нея не може да се твърди, че младежът е наясно с дейността на родителите си, защото през повечето време бил извън България. Първо учил в колеж в Швейцария, а после в Лондон.

Докато съдът четеше определението си в присъствието на медиите, младият Арабаджиев изглеждаше видимо притеснен.

"Той е студент по право. Има прекрасен поглед върху това кое е законно и кое не", контрира прокурорът Кирил Пейчинов.

Съдия Ангелова обаче пусна тримата задържани срещу гаранции от по 20 хил. лв. с мотива, че няма опасност да извършат друго престъпление или да се укрият.