Над 10 милиона лева в брой са намерени при претърсванията на хотели и имоти на известния бизнесмен Ветко Арабаджиев.

Това обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев по повод вчерашната мащабна акция, която започна с обиски на офиси в хотел „Маринела” в София и „Марица” – в Пловдив. Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки в банки. Такова нещо не помня в цялата си кариера. Доколкото ми е известно и не се е случвало в новата история на България, каза още Гешев. По думите му се е наложило спешно съдействие от БНБ през нощта за осигуряване на броячни машини. Информацията предава OFFNews.

Трябва да отбележим, че според нас това не е цялата налична сума“, обясни Гешев. Открит е и луксозен автопарк с марки като "Бентли" и "Ролс Ройс".

Синът на Ветко Арабаджиев – Вълчо, е задържан за 72 часа и вече е с повдигнато обвинение за данъчни измами.

Издадена е европейска заповед за арест за семейство Арабаджиеви, работи се и по линия да бъде издадена заповед за арест и от Интерпол. В момента по информация на прокуратурата Арабаджиеви са във Франция.

"Към наказателна отговорност са привлечени 6 лица, 5 от тях за участие в организирана престъпна група, а шестото е с обвинение за пране на пари. На част от петте лица с обвинения за участие в организирана престъпна група са им повдигнати обвинения и за вторични престъпления - пране на пари и данъчни престъпления“, обясни Гешев.

Той уточни, че оперативна информация се събира по случая от януари. Решението за провеждането на самата акция е взето преди 5-6 дни, затова няма как да се твърди, че Арабаджиеви са били предупредени и са заминали за Франция. Вероятно са на почивка, обясни Иван Гешев.