Пътна полиция предлага нови наказания за нарушителите на пътя. Този път те не са свързани с увеличение на глобите или отнемане на права, а с полагане на общественополезен труд.

Опасните шофьори ще бъдат задължавани да са санитари в болници и рехабилитационни центрове, където се лекуват деца, пострадали от катастрофи.

Това е препоръка в последния доклад на Пътна полиция и е първото подобно предложение от държавна институция, пише "24 часа".

За да може тази идея да стане правило, тя трябва да получи подкрепа от Министерския съвет, а след това депутатите да променят Закона за движение по пътищата и Наказателния кодекс.
Реклама

Ако предложението получи зелена светлина от всички институции, нарушителите на пътя ще бъдат принудени да се срещат очи в очи със страданинето на хората, пострадали при катастрофи. Идеята за подобни мерки е лансирана за първи път от покойния шеф на ВМА ген. Стоян Тонев.

"Броят на загиналите деца като пътници е 75% от всички. Това показва занижена култура на поведение на водачите, в чиито автомобили пътуват деца, а така също и на водачите като цяло, тъй като не във всички случаи вината за катастрофата е на водача, с когото пътува детето”, аргументират се авторите на доклада.