Още двама души, които бяха оправдани за участие в групата за отвличания "Наглите", са осъдили прокуратурата, която трябва да им изплати обезщетение от по 10 хил. лв.

Павел Петков и Цветозар Славчев са завели дела по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), които са спечелили на първа инстанция в Софийския градски съд (СГС), но са получили в пъти по-малки обезщетения от тези, които са искали. Това показа проверка на „Лекс”.

Петков беше обвинен и съден, че е участвал в отвличанията на Илиян Цанев, Ангел Бончев и Румен Гунински, но беше оправдан на три инстанции по всички обвинения. Напълно оправдан за участие в „Наглите“ е и Цветозар Славчев. Прокуратурата поддържаше до края на делото обвинението, че той е участвал в отвличането на Цанев, но сама прекрати първоначалното обвинение срещу Славчев за участие и в отвличането на Гунински.

Петков беше задържан при акцията срещу групата за отвличания на 22 декември 2009 г. и остана в ареста до 2 април 2012 г., като е искал от съда да му присъди обезщетение от 1,55 млн. лева за причинените му неимуществени вреди. В исковата си молба той е описал как спецчастите са разбили вратата на дома му и са го удряли с електрошок пред двете му деца. Съпругата му свидетелства, че в ареста постоянно плачел и се страхувал какво мислят близките му за него.

Петков е претендирал и за 100 000 лева обезщетение за имуществени вреди, защото с бившата му съпруга изтеглили 100 000 евро кредит, за да си купят къща в Бистрица. Петков твърди, че заради ареста и делото срещу него, останал без работа и не можел да плаща вноските, поради което загубил имота и сега той е изнесен за публична продан от частен съдебен изпълнител. Съдът обаче е отхвърлил иска му, защото кредитополучател е била и съпругата му и тя е имала солидарно задължение за плащане на вноските, а освен това Петков не е доказал, че единствено задържането му е причина за неизпълнение на договора.

Така са му присъдени 10 хил. лв.

Същото обезщетение градският съд е присъдил и на Цветозар Славчев, който е претендирал за 400 000 лева. За разлика от Петков, той е с чисто съдебно минало, но е стоял в ареста по-малко от 6 месеца. Въпреки това, баща му свидетелствал колко зле се е чувствал сина му, как приятелите му са се дистанцирали от него заради медийното разгласяване на делото „Наглите“. В решението си съдия Елена Маврова казва обаче, че не приема твърденията на Славчев, че е накърнено доброто му име в обществото.

Миналата година и друг оправдан за участие в „Наглите“ – Митко Лебешковски, осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 30 000 лева. Той беше обвинен и съден заедно с брат си Радослав, но и двамата бяха оправдани за участие в отвличанията.

През 2014 г. делото „Наглите“ приключи окончателно, като в затвора и до днес са Ивайло Евтимов, Прокопий Прокопиев, Даниел Димитров и Любомир Димитров.