Доживотен затвор без право на замяна. Това е присъдата, която получи руснакът Герман Костин, за убийството на 5-годишния Никита Плотников през 2015 г..

Съдия Атанас Атанасов от Софийския градски съд отсъди най-тежкото наказание, което поиска прокурор Русалина Михайлова. Според нея имало доказателства, че Костин е удушил детето, след което сложил трупа в куфар, който изхвърлил във водите на Искър.

Според държавното обвинение мотивът за убийството е сложни финансови отношения между семействата на Анна Леонтиева и на Костин и желанието на жената да направи инвестиции в имоти в Северен Кипър.

Припомняме, че на 23 март 2015-а в България на брега на Пасарелското езеро бе намерен куфар с тялото на петгодишния Никита Леонтиев с множество наранявания от нож. Няколко дни преди случилото се, на 2 март, в град Приморско бе намерено и разчленено тяло на жена. Става въпрос за 35-годишната Анна Леонтиева, майка на Никита.

Разследващите установили, че убитата купила апартамент в България през 2008 г., но се настанила в него много по-късно. Били съсобственици с Герман Костин, който бе първият посочен като заподозрян в убийството. Следствието още в началото допускаше "кръстосване на бизнесинтереси" между загиналата и Герман, също и битова свада, прераснала в бой с ножове.