44-годишният Васил Тончовски, който беше хванат за употреба на марихуана, пристигна в Съда с патерици. Случаят на мъжа е особено интересен, защото по негови думи той използва марихуаната за приготвяне на олио, което употребява за спиране на болки. В момента той е пенсионер по болест, получава пенсия от 223лв., но за да свързва двата края работи на още две места.

„През 2008г. катастрофирах и живея много трудно, приятели ми помагат. За мен марихуаната е моят живот, помага ми за болките, аз съм с много операции. За да нямам тези болки, поддържащо си взимма всеки ден масло. Когато нямам масло – не е живот за мен. Това е моят аспирин, не знам как да го нарека – моето лекарство. Заместителят е смърт. Лечението с традиционни лекарства разбива вътрешностите, не е живот това. Избрал съм алтернативната медицинак, искам да живея. Отчаян съм. Не съм сам, много сме такива болни”, заяви в кулоарите на Съда Васил Тончовски

„Ако лицето Тончовкски не беше обсъждано, при това 6 пъти, макар и през далечната 2003 година, въобще нямаше да се повдига въпросът. Една от присъдите е за 13 престъпления. През 2009 г. е последната му пръсъда за причиняване на средна телесна повреда при управление на МПС след употреба на алкохол. Ако не беше осъждан, този въпрос нямаше да стои. Неговото твърдение, че я е използвам с медицински цели, за подготовка на лекарство под форма на олио, фазата на досъдебно прозиводство ще уточни това”, заяви прок. Иван Кирков.

Делото беше отложено, защото съдът допусна искането на защитата за иготвяне на съдебно-медицинска експертиза. В следващото заседание ще бъде представено заключението от нея. Делото е насрочено за 4-ти октовмри.