Бащата на затворника Димитър Генчев до БХК: Това в Бургас е концлагер! Навремето са ги убивали с газ, сега с пара

img
Снимка: Novini.bg

„Това в Бургас не е затвор, а концлагер. Навремето са ги убивали с газ, сега с пара....Горан беше първи, кой ще е следващия?!”- Този сигнал до Българския хелзинкски комитет е подал бащата на 29-годишния затворник Димитър Генчев- Генчо Стоянов. Генчев изтърпява в бургаския затвор присъда от 25-години лишаване от свобода за убийството на Симона /на 15 г./ в Сливен. Димитър Генчев е един от петимата възлови свидетели в разследването за смъртта на Горан Горанов, а в показанията си пред съдия в прав текст заявява: Моята беше на 5-6 метра от неговата, имах пряка видимост. Горан на получи закуска, нито вечеря, Последните две седмици не го пускаха. Говореше си сам, молеше се на Господ.... Сутринта се чуха викове. Задушаваше се. Двама надзиратели бяха в коридора по това време. Не знаеха дали да му отворят. Дойде трети надзирател, каза им, че има заповед да не се отваря килията му и те си тръгнаха. От килията на Горан продължаваше да излиза гъста пара. После виковете му утихнаха...”

 По-рано днес BurgasInfo публикува дословно твърденията на адвокат Захари Кирилов-за оказват психологически и физически натиск върху лишените от свобода, свидетели в разследването за смъртта на Горан. Наш репортер се свърза по телефона с бащата на Димитър Генчев. Ето какво заяви той: „Синът ми е неудобен свидетел, дава показания срещу надзирателите. Затова те му отмъщават. Системно го оставят без храна. Като зададе въпрос, защо го държат гладен, му обясняват, че били го забравили. Друг път му казвали, че храната не стига за него... Последният път му дали развалена храна- оставили картофите да почернеят и така му ги дали. Той е по-импулсивен. Ядосал се и пуснал чинията в коридора на пода. Тя се разляла. Тогава са го пребили. Има един надзирател – за наказателни акции. Именно той оставил Горан да умре. Този надзирател казал на сина ми да почисти коридора. Димитър отказал и старшият се обадил на 5-6 надзиратели и прибрали сина ми в килията и го пребили... Кой ще му позволи да му направи медицинско....Говорих с началника на затвора. Каза ми: „Нали си познавате сина, той е нервен избухлив”. Сега извъртат нещата. Твърдят, че хвърлил чинията върху отрядната, а той не й е посягал изобщо.... Няма да стоя мирен. Нека властите да се намесят, иначе синът ми ще е следващия в черния списък”.  

 

1 коментар

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

1 Коментар

  •  
    Иво
    2018-07-11 20:55:44

    И ние сме длъжни да търпим синът ти и след като е извършил това убииство да го храним и дундуркаме в затвора ли? Да му купим по удоно легълце не искаш ли? И като му казват ,че трябва да изчисти коридора ,да го изчисти!За да си заработи хляба който ние му плащаме!Разбирам,че си баща на този затворник,но какво животно си ти отгледал??И сега ,какво?Да те съжаляваме ли?

Най-новото

Актуални теми

Никулден 2018

Пета седмица протести в Бургас

Четвърта седмица протести в Бургас