„Затворници, свидетели в разследването за смъртта на Горан Горанов, са подложени на натиск и тормоз. Лишените от свобода, до един дали показания за нечовешките условия, в които е изтърпявал присъдата си и разказали пред съдия за ужаса в последните минути на живота му, са под психологическа преса и умишлено са провокирани към афекти. Не им дават редовно храна, а когато порционът пристигне той е толкова стар, че затворниците буквално повръщат. Има и случаи на побои. В затвора има надзирател за поръчки... Целта е да бъдат пречупени и изолирани, за да се откажат от показанията си”.

Това разказа пред репортер на БургасИНФО адвокат Захари Кирилов, ангажиран от семейството на покойния вече Горан Горанов. Припомняме, че Горан, който е бивш европейски по борба за кадети, бе открит мъртъв в килията си на 25 март м.г. По думите на Кирилов затворникът издъхнал в адски мъки, а парчета кожа от тялото му буквално са се свлекли от високото налягане на пара, избила от изкъртена парна инсталация. Разследването по случая бе прехвърлено в Софийска градска прокуратура през февруари т.г., но до момента то така и не е финализирано.

Междувременно едни след други, извън кориците на делото, наяве излизат смущаващи подробности около последните дни на Горан в килията. BurgasInfo публикува кратък цитат от разпита на затворника Димитър Генчев: Моята килия е вляво, а на Горан - вдясно. Условията бяха нечовешки... Килията е без стъкла на прозорците. Без легло. От известно време радиаторът беше повреден, от тръбите излизаше силна пара и Горан я задушаваше с дюшека, на който спи...”.

Тези показания Генчев дава пред съдия. „На 18 юни т.г. в запечатка в изолирана килия на затвора той е пребит от петима надзиратели”, твърди адвокат Кирилов. И допълва: Цяла седмица преди това е бил тероризиран- не получава редовно храна, а когато все пак му я дадат- тя е развалена. Той е възроптал и тогава е последвала наказателната акция. Побоят е извършен не в коридора, където има камери, а в килията му. Така остава скрит”. Генчев е възлов свидетел, опитват се да го изолират, казва юристът.

„По подобен начин са елиминирани и останалите свидетели. Всички тези пет души-от съседни и насрещни килии, ако се проследи историята им, ще се открият фрапиращи нарушения. Единият без причина от Бургас е преместен в затвора във Варна, другият се беше обърнал- явно натискът върху него е бил много силен и по-късно е твърдял, че показанията ги е писал под моя диктовка. Забележете, те са дадени пред съдия... Как ще диктувам... Трети вече изобщо отказва да дава каквито и да е сведения.... „, казва Кирилов.

Сигнал за случая вече е изпратен и до Българския хелзинкски комитет.

Разказът на бащата на пребития затворник - ОЧАКВАЙТЕ В БУРГАСИНФО след малко.