Граничният полицай Михаил Цонков, който бе обвинен за смъртта на турски бракониер, загинал при акция за охрана на държавната ни граница, е призован днес по искане на турските власти, да се яви за обяснения в Районния съд в Бургас. Това съобщи адвокът Росен Кожухаров. На 16 юли Цонков отново ще дава обяснения за събитията от април 2008 г. Изслушването е по настояване на Тежкия наказателен съд в Къркларели, който въпреки че в България граничарят бе оправдан по всички пунктове на обвинението от няколко съдебни инстанции, отново подведе граничаря под отговорност.

„В призовката е посочено, че се касае за даване на обяснения. И макар, изрично да не е посочено в самата призовка, е възможно да се пристъпи към евентуално предяваване на съдебни книжа. Наказателното производство в Турция продължава и по него се извършват съответни действия“, каза адвокат Кожухаров. И подчерта, че до този момент искане за екстрадирането на Цонков няма.

„Главният прокурор Сотир Цацаров увери, че е недопустима екстрадиция в конкретния случай. Но той не може да влияе по какъвто и да е начин на съответните турски компетентни власти“, допълни юристът.