Велико Лефтеров - 36-годишният мъж, който в събота намушка 28-годишен циганин след спречкване в кв. "Гривица" в Шумен остава в ареста за постоянно. Това реши във вторник Шуменският окръжен съд, а мярката "Задържане под стража" поискаха в единомислие прокуратурата, защитата и самият "Монах Велико", както се подписва в социалните мрежи Лефтеров. Информацията предава Монитор.

Прокуратурата поиска задържане под стража за Велико след като преди два дни му повдигна обвинение по чл. 115 от Наказателния кодекс за умъртвяване на 28 годишния Митко Боянов. Прокурор Даниел Шостак поиска най-тежката мярка за неотклонение заради наличието на всички предпоставки за налагането и - високото наказание, предвидено от НК –от 10 до 20 г. затвор, като подчерта опасността Лефтеров да се укрие - живял е дълги години в чужбина, както и да извърши ново престъпление.

Повод за последното предположение станаха заканите, които "Монах Великов" е сипел в дните преди убийството както в кв. "Гривица", където живеел напоследък, така и в социалните мрежи. Пак в интернет и по градинките се канел да запали джамията в квартала или да свали високоговорителите и от минарето.

Въпросът с психичното здраве на Велико Лефтеров беше разискван при гледането на мярката дотолкова, доколкото обвинението съобщи, че ще бъде изготвена пълна психиатрична експертиза на обвиняемия в специализирано заведение от няколко експерти.

Според прокурор Шостак обаче Лефтеров бил психично здрав и за това свидетелствал опитът му веднага след убийството да укрие ножа. Подхвърлил го под една кола близо до храстите в градинката, но свидетел видял и казал на полицията. За психиатрично освидетелстване настоя и защитата, въпреки че в разговор със своя адвокат "Монах Велико" твърдял, че е абсолютно здрав и вменяем.

Прокуратура и защита се разминаха във вижданията си за бъдещето на обвинението. Според прокурор Шостак то можело да се преквалифицира към чл. 116 - предумишлено убийство, докато според адвоката на Лефтеров работата можело да отиде към чл. 118 - убийство в състояние на раздразнение или 119 в състояние на неизбежна отбрана.

"Неизбежна отбрана беше" - единствено успя да каже от мястото си Велико Лефтеров, докато защитникът му разглеждаше възможните варианти за преобразуване на обвинението. "Монах Велико" поиска да остане в ареста до изготвянето на психиатричната му експертиза. Адвокатът му също настоя за това, тъй като фамилията на жертвата била афектирана и можело да се стигне до саморазправа с извършителя.

До събота Велико Лефтеров не е имал сблъсък със закона нито у нас, нито в чужбина, където е работил през последните години, коментира пред репортери адвокат Живко Жечев. Жечев дава вяра на думите на клиента си за неизбежна отбрана заради многото рани и травми, които имал по цялото си тяло. В събота вечерта Лефтеров бил освидетелстван, а във вторник се яви със синина под дясното око и позараснали рани по ръцете и краката.