Мерките за неотклонениеэ домашен арест и задържане под стража през последните години са между 300 и 400, като уважените са 84 процента. Отчитаме го с по-често прилагане на законовите способи спрямо извършителите на чести престъпления в условията на опасен рецидив. Когато тези чести извършители са в ареста или затвора, няма как да се извършат престъпления. Затова престъпността пада.Казвам и на колегите-по-смело с марките за неотклонение. Това заяви на брифинг Административният ръководител на Апелативна прокуратура - Бургас Любомир Петров по повод провеждане на годишното отчетно събрание за дейността на прокуратурите в Апелативен район – Бургас през 2017г.

Отчетени са 14 845 приключени досъдебни производства, което е 100 процента. Има спад на върнатите за доразследване дела, има подобрение на този показател с 20 процента. Увеличен е броят на досъдебните производства, които се разследват от следовател- 821 тази година.

Отчита се спад на внесените в съда досъдебни производства и внесените прокурорски актове в съда. Това се дължи на спадът на престъпността – 12 процента и спад на бежанските дела и корупционните, които отидоха в специализираната прокуратура. Има спад в показателя на оправдателните присъди. „Показател под два процента оправдателни присъди е отличен за една правораздавателна система.“, каза Любомир Петров.