Деянието е с толкова ниска степен на обществена опасност, че е срам и позор да се води досъдебно производство за това. С тези думи съдия Катя Господинова от Бургаския окръжен съд отхвърли искането на държавното обвинение да се наложи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 33-годишния Теодор Тончев-Тетката. Той пък се разплака. По-рано днес пресслужбата на магистратурата в официално съобщение обявиха, че на 11-ти март 2018 г. около 01.30 ч. в гр. Бургас, ж.к. „Изгрев“, на паркинг пред бл.116, от лек автомобил, собственост на Живко М., при условията на опасен рецидив, той отнел чужди движими вещи на обща стойност 115 лв. При това употребил сила, нанасяйки удар с глава и удари с ръце на собственика".

В 15.00 часа днес Тончев бе доведен под конвой в Съдебната палата. Прокуратурата настоя да му се наложи постоянен арест. Мотивите-високата обществена опасност на задържания, както и опасността да се укрие.

„Не съм виновен, не знам какво ми направиха. Не съм взел пари, само ключ“, каза пред съдия Господинова Теодор. Магистратът влезе в диалог с него, като му показа, че подобно поведение не е приемливо. „Правиш се на батка, като всички бургазлии. Не знам какво се перчите.“, каза тя.

Съдия Господинова заключи, че с това свидетелство за съдимост, История славянобългарска може да се напише". Но след като изслуша тезата на обвинението и направи преценка на събраните доказателства в хода на разследването постанови, че Теодор да бъде пуснат срещу подписка. „По делото не може да се направи подозрение за грабеж“, подчерта съдът.

От друга страна съдът намери, че той няма опасност да се укрие и да извърши друго престъпление. Окръжен съд - Бургас отчете, че деянието е с ниска степен на обществена опасност, в степен на незначителна, поради което остави без уважение искането на Окръжна прокуратура - Бургас за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража".