Председателят на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова е подала оставка. Това стана ясно на редовното заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, съобщи БНР.

Съдебните кадровици единодушно одобриха молбата й да бъде назначена за редови обвинител в същата прокуратура.

Попова подава оставка няколко месеца преди края на първия си мандат и в момент, в който специализираните съд и прокуратура вече са единствено компетентни да гледат т.нар. "корупционни дела". Нейното заявление бе като извънредна в дневния ред на Прокурорската колегия - без мотиви и без дебат.

Докато съдебните кадровици изберат титулярен шеф за Апелативната спецпрокуратура нейният пост временно поема заместникът ? - Николай Найденов.

На днешното заседание съдебните кадровици образуваха дисциплинарно производство срещу следователя Бойко Атанасов. Той стана известен с острите си критики към главния прокурор Сотир Цацаров и с фразата си, че в държавното обвинение и в следствения отдел към Градската прокуратура има "шпицкоманда", която образува "дела на трупчета" за шантаж на политици и магистрати.

Дисциплинарното производство е по искане на градския прокурор на София Емилия Русинова. Мотивите за проверката не са ясни, но тя бе приета единодушно.