Дефектна френска цистерна, произведена през 1971 година се е спукала и взривила на гара Хитрино, твърди разследването на превозвача "Булмаркет", чиято композиция катастрофира в края на 10 декември 2016 г. Наетият от дружеството адвокат Николай Киряков обясни още, че въпросната цистерна е била наета от румънски превозвач и се е движела само на територията на бившите соцстрани. По думите му, според изискванията за превоз на опасни товари тя не е трябвало да бъде в движение в рамките на ЕС. Вероятно за това липсва и печат на експерта правил измерванията при последната инспекция за безопасност, която е проведена в Румъния, стана ясно от данни изнесени от превозвача "Булмаркет". Информацията съобщава Монитор.

Останалите цистерни не са протекли. Взривът е станал велоятно заради електрическо захранване, което веднага след излизането от релсите на композицията не е било изключено, а двукратно е било включвано отново и в района на гарата и са се получили волтови дъги, смятат от "Булмаркет".

Според българския превозвач причина за дерайлирането на композицията е отключване на стрелка на гара Хитрино. От "Булмаркет" твърдят, че дори при скорост от 40 км в час при това положение влакът с опасния товар е щял да излезе от релсите. По думите на Светослав Първанов – зам.-управител на превозвача не е имало необходимост композицията да бъде отклонявана по страничен коловоз.