Всички осъдени, но неприбрани в затвора ще бъдат вкарани в публичен регистър. Това стана ясно от думите на правосъдния министър Цецка Цачева по време на парламентарния контрол по повод условията, в които работят надзирателите и липсата на кадри в системата.

По думите й през 2017 година за заявени за задържане 3518 лица. От тях са задържани и предадени от Главна Дирекция „Охрана“ 2884 лица. Отделно МВР е задържало още 79 души, след като от дирекцията не са открили на адреса лицата. Отделно с европейска заповед са задържани 167 души.

Цачева обясни, че е в диалог с трите структури, които имат отношение по задържането на осъдените, сред които и МВР и прокуратурата. Именно в тази връзка е създадена работна група и нейната задача е да се актуализира инструкцията за взаимодействие между тях. Така една от идеите да се изгради регистър на онези лица, които са осъдени, но не са открити на адреса, посочен от тях, а целта е да се активизира издирването им.

Цачева коментира и условията в затворите , според която трябва да вървят успоредно с тези за подобряване на условията на труд за работещите там. Цачева поясни, че споделя притесненията относно невъзможността на правителството да отговорят на исканията в пълен на синдикатите за скок от 20 % на заплатите. „Те обявиха, че преминават и вече преминаха към ефективни стачни прояви. На този етап онова, което е осигурено със Закона за държавния бюджет е 5 % увеличение на възнаграждението от 1 януари 2018 г. Правителството чрез финансовия министър прояви желание за още 5 % на тези досега“, каза тя.