51-годишната директорка на Основното училище „Христо Ботев“ в Кардам Недка В. застава на подсъдимата скамейка заради издаване на три дипломи за завършено основно образование на неграмотни и полуграмотни, съобщава Апелативна прокуратура. Обвиненията са повдигнати от прокуратурата в Генерал Тошево.

И трите документни престъпления – съставяне на свидетелства за завършено основно образование, са извършени от подсъдимата като длъжностно лице. Официалните документи трябвало да послужат на тримата за издаване на свидетелства за правоуправление на МПС, за което се иска основна образователна степен, каквато те тогава не са имали. Информацията съобщава Монитор.

29-годишният Еджвит посещавал училището само в първи и втори клас. 37-годишната Демирка Ст. никога не е прекрачвала училищен праг, а 34-годишният Евгени Г. учил в Основно училище „Христо Ботев“ в Кардам само до трети клас. Срещу удостоверените неверни обстоятелства, че тримата притежават свидетелство за основно образование, са им били издадени шофьорски книжки.

В хода на разследването на продължаваното документно престъпление от 2009 до 2013 год. подсъдимата Недка В. не се е признала за виновна. В момента тя е заместник-директорка на Средно училище. Делото ще се гледа в Районния съд в Генерал Тошево.