В Специализирания наказателен съд трябва да започне разглеждане по същество на делото за атентата на летище "Сарафово" в Бургас, станал преди повече от пет години. Последното заседание в края на миналата година бе разпоредително.

След последните изменения в Наказателно-процесуален кодекс по време на разпоредителното заседание съдът трябва да прецени дали има процесуални нарушения по случая, следва ли той да бъде върнат на държавното обвинение и дали има основания за неговото прекратяване. Делото след това може да започне по същество.

В края на миналата година магистратите прецениха, че няма процесуални нарушения по процеса за атентата в Бургас, а днес се очаква да бъдат разпитани и първите свидетели.

Иначе обвинителният акт бе внесен в съда през лятото на 2016 г. и оттогава магистратите направиха неколкократни, но безуспешни опити, да започнат процеса. Причината делото да не може да тръгне досега е нередовно призоваване на част от пострадалите израелски граждани или отсъствие на някои от защитниците.

В късния следобед на 18 юли 2012 г. избухна взрив, скрит в раница, в автобус с израелски туристи. Загинаха шестима души, сред които българският шофьор Мустафа Кьосов. 37 души бяха ранени. Като подсъдими по делото са австралиецът Мелиад Фарах и канадският гражданин Хасан ел Хадж Хасан, които са помагали на загиналия атентатор Мохамед Хасан ел Хюсейни.

Въпреки множеството опити на прокуратурата двамата обвиняеми не бяха екстрадирани и изправени на съд в България. Когато започне, делото срещу тях ще се гледа задочно.

На мястото на атентата е издигнат паметник. Там всяка година се провежда церемония в памет на жертвите./dnevnik.bg