По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Сливен, съдът наложи наказания от 6 г. и 8 м. „лишаване от свобода“ на Петър Й. (на 25 г., от гр. Шивачево, общ. Твърдица) и 6 г. „лишаване от свобода“ на Жеко Г. (на 18 г., от гр. Шивачево, общ. Твърдица). Те са подсъдими за това, че на 20.10.2017 г., в гр. Шивачево, общ. Твърдица, в съучастие помежду си като съизвършители, в условията на опасен рецидив (за подсъдимия Петър Й.), извършили кражба на чужди движими вещи – дърва за огрев на стойност 87лв., собственост на пострадалите от гр. Шивачево, като заварени на мястото на престъплението, употребили сила, като нанесли побой над пострадалите, за да запазят владението си върху откраднатите вещи и деянието е придружено със средна телесна повреда, изразяваща се в „Трайно затрудняване движенията на десния горен крайник“

- престъпление по чл. 199, ал. 1, т. 3, предл. 2 и т. 4, вр.чл. 198, ал. 3, вр.ал. 1, вр.чл. 20, ал. 2 от НК - за подсъдимия Петър Й. и

- престъпление по чл. 199, ал. 1, т. 3, предл. 2, вр.чл. 198, ал. 3, вр.ал. 1, вр.чл. 20, ал. 2 от НК - за подсъдимия Жеко Г..

Всеки от подсъдимите, които са братя, е осъждан няколкократно.

Около полунощ на 19 срещу 20.10.2017 г. те решили да търсят алкохол и излезли от дома си. Качили са на каруца и потеглили с нея. По пътя си видели дърва за огрев, които били поставени пред къщата на пострадалите. Подсъдимите решили да ги откраднат, като ги натоварят на каруцата си. Пострадалите, които са собственици на дървата се пробудили от шума и излезли навън. Тогава започнала разпра и подсъдимите нанесли побой над пострадалите, които били съпруг и съпруга.

Делото е приключено с осъдителна присъда за по-малко от три месеца след извършване на престъплението. Наказанието трябва да бъде изтърпяно при първоначално „строг“ режим в затвор.

Съдебното заседание се е провело по реда на съкратеното следствие.

Присъдата на Окръжен съд – Сливен подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Бургас.