Тричленен състав на Апелативен съд - Бургас потвърди присъда от десет години лишаване от свобода за Недялко Танев, признат за виновен в убийството на Стоян К., извършено на 29.01.2017 г. в созополското село Зидарово.

Около 04.00 часа сутринта, след като употребил алкохол, Танев нахлул в къщата на пастира и го намушкал три пъти с нож в гърдите. До трагичния инцидент се стигнало след битов скандал за пари, които пастирът дължал на фермера. Работодателят винил работника и за това, че не полага грижи за стопанството му от биволи, като през зимата на 2016г./2017г. някои от животните измрели. Известно време Стоян К. работил и живеел със семейството си в стопанството на Танев в Зидарово, но недоволен от работата му той го уволнил и изгонил от имота си.

На първа инстанция делото е преминало по съкратената съдебна процедура, при която наложеното наказание от петнадесет години лишаване от свобода се редуцира с една трета или Недялко Танев е осъден на десет години лишаване от свобода, които да изтърпи при първоначален строг режим. Танев е обжалвал присъдата си пред Апелативния съд, който е преценил, че жалбата за неоснователна.

Втората инстанция е намерила наказанието за справедливо, адекватно на степента на обществена опасност на деянието и дееца и достатъчно за преоценка на поведението от страна на самия подсъдим и даване на ясна равносметка за последиците от стореното. Начинът на извършване на престъплението - през нощта, в дома на пострадалия, където по същото време се е намирало малолетно дете, брутално и хладнокръвно, като акт на отмъщение и наказание за жертвата, го характеризира като изключително тежко.

Решението на Апелативен съд - Бургас подлежи на обжалване или протест в 15 дневен срок пред Върховния касационен съд.