Румънски полицай, който бе обвинен в сексуално посегателство срещу две деца в Букурещ, призна деянието, както и още едно сексуално нападение срещу 7-годишно дете през 2012 г., съобщава информационният сайт Зиаре.

Съобщението бе направено снощи от адвоката на полицая, след като заподозреният бе задържан за 24 часа, а днес ще бъде изправен пред съда с предложение за налагане на мярка 30-дневен предварителен арест.

Мъжът бе заловен в понеделник, след като бяха разпространени кадри от камери за видеонаблюдение, които показват сексуално посегателство срещу петгодишно момиченце и деветгодишното му братче в асансьор в жилищен блок на 5 януари. Мъжът бил разпознат от колегите си, които са подали сигнал.

Адвокатът на обвинения каза, че той е опитал да обясни действията си с "проблемите, които имал".

Мъжът се казва Еуджен Стан и работи от 10 години в Пътна полиция, където е бил прехвърлен от жандармерията. Женен е и има две деца.

Миналата година е опитал да насили една жена, а през 2012 г. е извършил сексуално посегателство спрямо 7-годишно дете в същия район на румънската столица, съобщава сайтът Зиаре, цитиран от БТА.

Министърът на вътрешните работи Кармен Дан заяви днес, че очаква оставки, информира сайтът.

"Ще имаме среща със специалисти от Центъра за психологическа проверка. Вчера изпратих искане, но до момента имам само информацията, с която разполагате и вие", каза Кармен Дан пред журналисти. "Не видях никой да прави крачка назад. Вероятно са оценили, че няма отговорност", коментира министърът на вътрешните работи.

Тя съобщи, че е разговаряла снощи с премиера Михай Тудосе и го е информирала за ситуацията и предприетите мерки.

Говорителката на румънското МВР Моника Дажбог каза вчера, че вътрешният министър Кармен Дан е дала срок до сряда на началника на Пътна полиция да обясни колко сериозни са били психологическите тестове, през които е минал заподозреният, и как е възможно от 1990 г., откогато той работи в системата, да не е забелязано поведението му.