„В сигнала на вицепремиера Валери Симеонов до Инспектората на Висшия съдебен съвет липсват данни за извършване на проверка за почтеността на председателя на Административен съд – Бургас Панайот Генков. Това се казва в становище на Инспектората на ВСС.

Ревицията бе извършена след като вицепремиерът Симеонов поиска да бъде установено дали съдия Генков, като и.ф. председател е оказвал натиск върху съдии да отменят заповеди на директора на дирекция „Контрол“ в ТД НАП на Пенка Жекова за запечатване на обекти за установени нарушения на финансовото законодателство.

В становието на Инспектората се посочват данни от инстанционния контрол по визираните в сигнала производства, според които 15.7 % от делата изобщо не са обжалвани пред Върховния административен съд /ВАС/ от директора на дирекция „Контрол“ в ТД НАП Пенка Жекова и са влезли в сила. Потвърдените от ВАС актове на АдмС – Бургас са 32.5 %, а отменените са 26.5 %. Към настоящия момент оставените в сила решения на АдмС – Бургас са 57 на сто, а тези които ВАС е отменил по жалби на ТД на НАП са 29 на сто, което означава, че Върховната инстанция е намерила за правилни и законосъобразни два пъти повече решения на АдмС – Бургас, в сравнение с тези, които е отменила.

Инспекторатът е установил, че посочените в сигнала дела са разгледани обективно и безпристрастно. Не са констатирани действия на съдебните състави, които да обосновават извод за укоримо поведение на съдия Генков за липса на почтеност, за упражнено пряко или косвено влияние, което да предопредели крайния съдебен акт и да засегне независимостта на съдии, както и да накърни престижа на съдебната власт“, се казва в официално прессъобщение на Административния съд.

Оттам допълват, още че „Не са установени и негови преки действия предвид обстоятелството, че той не е разглеждал дела от посочения в сигнала вид. Нещо повече през по-голямата част от периода съдия Генков е бил в платен годишен отпуск“.