4 г. затвор ефективно получи рецидивист, обрал девическия манастир "Св. Никола“ в с. Арбанаси.

Кражбата станала на 8 декември 2015 г. 44-годишният Емил И. откраднал от монахиня 7900 лева, собственост на Божията обител.
Обвиняемият е осъждан с деветнадесет влезли в сила присъди за извършени престъпления. През 2013 г., докато изтърпявал ефективно наказание лишаване от свобода в затворническо общежитие във Велико Търново, се запознал със свещенослужител, който на доброволни начала посещавал затвора.

След като бил на свобода, Емил отишъл при свещеника и го помолил за помощ, защото нямал къде да живее и какво да яде. Свещеникът се свързал с монахините от манастир "Св. Никола" в с. Арбанаси и ги помолил да му осигурят храна и подслон, а той ще им помага с работа в манастира.

Двете монахини се съгласили да го приемат. Мъжът се справял добре с работата, която му възлагали и не създавал проблеми. Докато пребивавал в манастира, забелязал, че в стаята на монахините се държат пари.

На 8 декември, след като монахините излезли от манастира, решил да влезе в стаята и ако намери пари, да ги открадне. С помощта на отвертка разбил заключената врата, претърсил помещението намерил парите, взел ги и напуснал манастира.