"Сърдете се на тези, които са в парламента. Защото те трябва да внесат инициатива за промяна в закона, за да се повиши наказанието. За да не се прилага при този вид престъпления разпоредба за освобождаване от наказателна отговорност". Това заяви районният прокурор на Несебър Радост Бошнакова. Припомняме, че с решение на Районния съд в града шведът Ралф Сундберг, който изрита в главата камериерка в хотел в Слънчев бряг, бе освободен от наказателна отговорност и му бе наложена административна санкция. В социалните мрежи лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че иска да разбере името на съдията "унижил достойнството" и "оценил подигравката на безпаметно пиян чужденец с една българска жена на 4500 лв". "Искам да знам мотивите му и да го питам - освен закона, какво му говори съвестта", допълва Нинова и казва, че няма да се съобразява с правилото политиците да не коментират съдебни решения.

„След като те създават тези закони, ние ги прилагаме. В правомощията на народните представители е да направят законодателни промени“, каза още Радост Бошнакова.

Тя подчерта, че прокуратурата в Несебър се борила до последно в делото срещу шведа.

„Волята на прокуратурата е винаги обвинителна. Ние нямаме друга концепция. Тук не става въпрос за задкулисие и нещо имагинерно дори. Работим по правилата, които са създадени от първата власт, т.е. законодателната. Ако бяха настъпили някакви промени, така че процедурата да се промени по реда на съдебното следствие, щяха да се приложат всички правила, така че да настъпи справедливостта, такава, каквато я очакваха всички“, подчерта Бошнакова.

Според нея не трябва да се прехвърлят ангажименти и отговорности. „Създаде се изкуствено преекспониране и вакуум – виждате ли как всичко е нагласено. Това не е така. Това явно са политически конструкции за работа. На обществото се внушават неистини. А то има право да знае истината“, каза още Радост Бошнакова.

В момента в Съдебната палата в Бургас председателят на Районния съд в Несебър дава изявление във връзка с делото на шведа. ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!