Граждански искове за над 100 млн. лв. срещу подсъдимите за атентата на летището в Бургас, допусна днес специализираният наказатилен съд.

Те са отправени от пострадали български и израелски граждани за имуществени и неимуществени вреди. Това съобщи БТА.

Магистратите отхвърлиха искането на ищците, като граждански ответник по делото да бъде конституирано военното крило на "Хизбулла". Причината – в обвинителния акт, който е 100 страници, никъде не се споменава името на организацията и няма доказателства срещу нейната връзка по случая.
Делото започна днес, но никой от израелските граждани не се яви като свидетел.


На 15 и 16 ноември предстоят разпити на българските свидетели и вероятно тогава ще бъде даден ход на делото, ако няма пречки за това. Днес бяха конституирани частните обвинители по делото.

Делото беше внесено в съда през 2016 г. и досега осем пъти беше отлагано по различни процесуални причини.

Подсъдими задочно са Мелиад Эара и Хасан Ел Хадж Хасан- граждани на Австралия и Канада, които се търсят все още чрез червена бюлетина на "Интерпол". Смята се, че те са помогнали на атентатора Мохамед Хасанел Хюсейни, който също загина при атентата. Именно единият от подсъдимите - Мелиад Фара свързва терористите с военното крило на "Хизбула".

Това стана ясно, след като родните служби засекли паричен трансфер от "Хизбула", изтеглен от банкомати в Несебър. Парите били взети от 34-годишния Фара, който осигурил бомбата и логистичната подкрепа за атентата на бургаското летище.

На 18 юли 2012 г. атентатор се взриви до автобус с израелски туристи на паркинга на летището в бургаския кв. "Сарафово". На място загинаха петима израелци - Ицик Коленги на 28 години, Амир Менаше на 28 години, Елиор Прайс на 26 години, Маор Харош на 25 години и 42-годишната Кошава Шрики, която бе бременна, както и шофьорът на автобуса 36-годишният Мустафа Кьосов от село Юруково. Други 35 бяха ранени.