Европейският съд по правата на човека в Страсбург забрани на България да събаря къщата на ромско семейство в "Арман махала" в Пловдив.
Новината съобщиха от Българския хелзински комитет, който съдейства на ромите и им оказва правна помощ. Съдът в Страсбург ще разгледа с приоритет делото, заведено от семейството и още други пет ромски фамилии, включително и 7 деца, три от които са на възраст под 1 година. Те сезират европейските съдии, заради нареденото от властите разрушаване на техните единствени домове "без да бъдат защитени от бездомност".

Историята е от през април 2016 година, когато общинските власти в Пловдив започнали разрушаването на ромски къщи в кв. "Хаджи Димитър". Тогава БХК подали искане до Европейския съд за правата на човека да защити ромите.

Правозащитниците поискали съдът "да укàже на държавата да не разрушава домовете им, докато не подсигури алтернативно настаняване при човешки и неунизителни условия така, че да предотврати тяхната бездомност".

През април т.г. българските власти поели с писмо ангажимент пред съда в Страсбург, че няма да рушат къщите на шестимата жалбоподатели докато "не им бъде предоставено адекватно алтернативно настаняване".

Въпреки обещанието на правителството обаче преди дни, на 5 септември, общинските власти в Пловдив уведомили един от шестимата жалбоподатели, че ще разрушат жилището му днес, 13.09.2017 г. – без да предложат подслон на него и неговото семейство, включително Милка, тримесечната му внучка, съобщиха от БХК.

Правозащитниците сигнализирали мигновено Европейския съд и от Страсбург дойде забраната правителството да не разрушава ромския дом до 15 септември т.г.