Прокуратурата внесе протест срещу скандалното решение на Окръжен съд – Ямбол за освобождаването на трима иманяри, заловени с над 1000 незаконно придобити артефакти. Археологическите находки - от Античността до Средновековието, са изключително ценни, а според експерти възлизат на милиони левово . Заподозрените – 25-годишният Здравко Ковачев от Бургас, Стоян Мечичиев от Елхово и 46-годишният Кирил Желев от Бургас, бяха заловени при мащабна съвместна операция на полицаи от Бургас и Ямбол. Арестът бе извършен на 2 септември. МВР-служителите ги закопчали, докато договаряли сделка с антики.

В домовете и автомобилите на задържаните полицаите открили 748 древни монети, както и пръстени, обеци, печати, статуетки, фигури, сечива и други антични предмети от различни епохи от V пр.н.е. до късното Средновековие и османския период, както и седем металотърсача.

Окакват се резултатите от експертизата, която да точния вид и броя на артефактите, датировката им, тяхната стойност. Търсят се и археологическите обекти, от които са били похитени.

На тримата са повдигнати обвинения и, ако те бъдат признати за виновни, могат да отидат в затвора за до 6 години.

Случаят обаче претърпя неочакван обрат, след като Окръжният съд в Ямбол реши да пусне задържаните от ареста срещу парична гаранция от по 500 лева за всеки. Най-скандално е освобождаването на Кирил Желев, който вече е осъждан за иманярство пред 2014 г., а новото престъпление е извършил в условията на изпитателния съд от условната му присъда.

Сега се очаква решението на Бургаския апелативен съд. Заседанието ще се проведе от 14.00 часа утре. Прокуратурата настоява иманярите да бъдат върнати отново зад решетките.