Тройна съдебно-трасологична експертиза, извършена от специалисти от Националния институт по криминалистика и криминология в София, преобърна разследването срещу 61-годишния бизнесмен Кирил Христов- Принца. Той бе задържан, но за кратко, през април м.г. и обвинен за убийството на главния готвач на ресторанта си – Никола Колев (на 63 г.). Колев бе застрелян от упор в автомобил Ауди S8“, паркиран на метри на метри от хотела на Христов.

Изстрелът е произведен със законно притежания пистолет на Принца- „Заг Зауер“. Куршумът влязъл отдясно в гърдите на Колев, засегнал големи кръвоносни съдове и е излязъл отзад, странично вляво. Смъртта е настъпила незабавно.

Повратен момент в разследването бележи следственият експеримент. Възстановката на събитията доказала, че Принца произвел изстрела, докато затварял с лявата ръка, в която държал пистолета, предната дясна врата на автомобила. Куршумът минал през прозореца и пронизал Никола. Жертвата не е имала никакъв шанс, установил следственият експеримент.
Така година и половина след трагедията, разследването претърпя неочакван обрат и с решение на Бургаската окръжна прокуратура, обвинението срещу Кирил Христов бе прекварифицирано – от убийство в причиняване на смърт по непредпазливост.

„Станало е, когато Кирил е затварял предната дясна врата с лявата си ръка, след като пострадалият вече се е бил качил на задната седалка. При това затваряне, понеже той е левичар, държал е пистолета с лявата си ръка-с много лек спусък, и при съприкосновението на ръката с ръба на колонката, която разделя предна и задна врата, е произведен изстрел през отворения прозорец на задната дясна врата. Сложно е когато го обяснявам, но точно това е станало и следствения експеримент го потвърди . Не е умишлено убийство, не се е целил в него.“ Това каза адвокатът на Христов – Благой Потеров. Юристът направи и паралел със случаите на смърт при лов:

„Същия случай имаме и когато излязат на лов няколко ловци и единият по невнимание порстреля друг“

Според Потеров погрешно се интерпретира и друг детайл от инцидента- според първоначалната интформация, Колев е починал от инфаркт. За това са били информирани и близките минути след трагедията. Съпругата на готвача- Стоянка Колева разбрала, че мъжът й е прострелян едва когато притиснала тялото на пойника към себе си. Тогава изведнъж започнала да избива кръв.

„Викана е и Бърза помощ, викан е и лекар... Лекарят не си е свършил работата докрая, за да го съблече и да го огледа, а само констатирал, че няма пулс“, подчерта Благой Потеров.

Аз видях гилзи на мястото, каза тя пред наш репортер. Стоянка заяви още, че от записи на видеокамерите се вижда, че Принца е стрелял срещу Никола още на масата, докато готвачът му е сервирал.

„ Ние видяхме... Доказано е. Още същата вечер се знаеше. До пет часа сутринта се разследваше... Освен това на камерите се вижда- мъжът ми беше като слуга- влизал-излизал, сервирал... той стрелял по него. На масата е стрелял по него. Около входа също имаше още пет-шест гилзи. После той просто се насочва към колата и го убива. Преди това е стрелял за удоволствие“, каза тя.

Случаят вече е предаден на Районната прокуратура в Несебър. Кога ще бъде готов обвинителния акт не е ясно.