Няколко са морските общини, които са издали разрешения на нощни заведения за музика след 23.00 часа, въпреки текстовете в Закона за защита от шума, в които ясно се посочва, че не се допуска озвучаването на открити площи на заведения за хранене и развлечения след този час до 7 сутринта. Това съобщиха от Върховната административна прокуратура.

Общините са: Несебър, Шабла, Каварна и Варна. Проверката на прокуратурата е в посока отстраняване на незаконосъобразните разрешения с цел спазване на целта на Закона за защита от шума, посочват оттам.

Към община Несебър се води и курорта Слънчев бряг, който стана обект на нощни проверки от вицепремиера Валери Симеонов. Заместник-министър председателя е категоричен, че дискотетите не трябва да работят до 23 ч. При проверката на прокуратурата обаче са открити разрешителни, с които е въведен по-късен час, до който е разрешено озвучаването.

Намерени са и разрешения, в които часовият диапазон на забраната е диференциран според местонахождението на заведенията за хранене и развлечения с въвеждане на по-ранен час за жилищни зони и на по-късен за курортите, каквото разграничение законодателят не прави.