Бившият координатор на НФСБ Анелия Велева беше освободена от ареста от Пловдивския районен съд, съобщава Би Ти Ви. Причината е, че няма категорични данни, че е участвала в канала за трафик на мигранти.

Велева и петима нейни съучастници бяха арестувани на магистралата при опит да превозят нелегални мигранти от турската граница към София.

На Велева беше наложена най-леката мярка за неотклонение – "подписка".

Основният мотив на съда е, че двама разследващи полицаи, които са свидетелствали срещу нея, са дали противоречиви показания. Велева е била арестувана на магистрала "Тракия" заедно с интимния си партньор, който остава в ареста.

Според прокуратурата двамата пътували в пилотния автомобил на трафикантите, чиято задача била да разузнава дали на пътя има полицейски постове.

Трафикантите натоварили петима нелегални мигранти край Синеморец, за да ги транспортират до столицата. Анелия Велева не скри радостта си, но отказа коментар пред медиите.

По-рано адвокатът й подчерта, че тя е натопена. Самата Велева се появи безмълвна в съдебната зала и посрещна с пълно мълчание въпросите на журналисти.