Окръжен съд – Бургас с определение от днес, остави без уважение молбата на Велислав Петров за изменение на взетата спрямо него мярка за неотклонение „Задържане под стража“ в по-лека такава.

Велислав Петров е привлечен като обвиняем за извършено престъпление по чл. 143, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК, за това, че в периода от 15.12.2016 г. до 12.01.2017 г., като съизвършител в съучастие с неизвестни лица, в условията на продължавано престъпление, принудил К. Т. от гр. Бургас, да извърши нещо противно на волята ѝ – да му предаде парични суми на обща стойност 39 200 лева, като употребил за това заплашване. За извършеното деяние законът предвижда наказание „Лишаване от свобода“ до шест години.

В досъдебното производство са събрани множество доказателствени материали, обосноваващи предположението Велислав П. действително да е участвал като извършител в престъплението, за което му е повдигнато обвинение. Участието му в деянието се установява от показанията на свидетелите К. Т., Д. П., К. К., В. Ф., Я. Я., Я. Д., И. Б., А. С., Л. Е. и М. К., както и от събраните писмени доказателствени материали, в т.ч. извлечение от банковите сметки на пострадалата К. Т.

На 20.07.2017 г. разследващият полицай изготвил и представил на наблюдаващия производството прокурор в Окръжна прокуратура – Бургас, проект за постановление за привличане на Велислав П., в качеството на обвиняем за престъпление с правна квалификация по чл. 214, ал . 2, т. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 213а, ал. 3, т. 2, вр. ал. 1, т. 1 и т. 4, вр. чл. 20а, ал. 2, вр. чл. 26, ал. 1 от НК – квалифицирано изнудване, осъществено чрез заплашване, с общ размер на имуществените вреди от 39 200 лева. Анализът на доказателствата сочи, че предвижданото ново обвинение е за същото деяние, за което понастоящем Велислав П. е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 143, ал. 1, вр. чл. 20а, ал. 20, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

С оглед така установените обстоятелства, Окръжен съд - Бургас намери, че към настоящия момент продължава да съществува и втората предпоставка за вземане на мярка „Задържана под стража“ предвидена в чл. 63, ал. 1 от НК – реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление, ако не бъде задържан. Опасността от укриване, според съда, се извежда от установените фактически характеристики на деянието, както и от обстоятелството, че въпреки наличието на постоянен адрес в гр. Свищов, обвиняемият не го е обитавал значителен период от време, преди извършване на настоящото деяние. Напротив - по собствените му данни е пътувал между различни населени места в страната, отсядал е в различни градове за кратки периоди от време на случайни адреси и няколко месеца преди извършването на настоящото деяние, е обитавал различни адреси на територията на гр. Бургас.

Настоящият съдебен състав намира опасността обвиняемият да извърши престъпление, ако не е под стража, за реална и много вероятна. Този извод почива на осъщественото престъпно деяние, за което Велислав П. е обвинен, което показва стройна и конспиративна организация, реализирано е чрез множество отделни съставни деяния в период от почти месец, жертвата на престъплението е самотно живееща възрастна жена, спрямо която са предприети интензивни целенасочени действия за принуда чрез брутални заплахи. Ето защо, независимо от обстоятелството, че при извършването на настоящото престъпление, за което е обвинен, Велислав П. е неосъждан, този факт не разколебава реалната опасност обвиняемият да извърши и друго престъпление, ако не е задържан.

Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд – Бургас в тридневен срок.