Наказание под 5 г., която да изтърпи в затворническо общежитие, е била целта на защитата на 21-годишния Бойко Борецов, който на 8 февруари се опита да ограби инкасо автомобил със 125 хил. лв. за пенсии. Информацията съобщава „24 часа”. Основната теза на защитата бе, че Бойко не е знаел за пистолета, който братовчед му Христо е насочил към единия от гардовете Диян Р.

20-годишният Христо бе прострелян при злополучния опит за грабеж и издъхна минути по-късно. Бойко успя да избяга, но е задържан преди да стигне до колата на баща си, оставена близо до Средец.

Планът на двамата братовчеди е бил да неутрализират охраната, използвайки газовото оръжие и спрей. Гардовете обаче оказали съпротива. Обирджиите не са имали план „Б”, посочва още изданието.

Борецов постигна споразумение с прокуратурата, което Окръжен съд Бургас одобри- за 6 години и 6 месеца затвор при първоначален строг режим по обвинението в опит за въоръжен грабеж, останал недовършен по независещи от него причини. На заседанието в съда той имаше четворна защита - двама адвокати: Петър Димитров и Йордан Иванов, бивш апелативен прокурор на Бургас, както и на родителите си, конституирани като граждански защитници. Най-силният аргумент в подкрепа на тезата за въоръжен грабеж е договор за покупка на газов пистолет „Ekol Major”, който е подписан от самия Бойко. Това е същото оръжие, използвано от братовчед му по време на нападението. Наказание от 6 години и половина е адекватно и справедливо за извършеното престъпление, от една страна то е достатъчно строго, от друга – осъденият, който е съвсем млад и без криминални прояви, има шанс за ново начало след изтъпяването му, коментира прокурор Георги Чинев.