29-годишният Иван Стаматов от Оризаре, който през 2011 година закла брата на приятелката си и бе осъден на 10 г. лишаване от свобода, излиза предстрочно от затвора. Това е окончателното решение на Бургаския апелативен съд. Случаят придоби скандална известност, след като в края на миналия месец окръжния съдия Събчо Събев постанови Стаматов да бъде пуснат по-рано на свобода с мотив - излизал прекалено скъпо на държавата. В прав текст в открито заседание съдия Събев обяви " Не ти вярвам, че си се поправил. Това ще ти бъде за последно. Само затова, че излизаш прекалено скъпо на държавата - повече от 1 пенсионер, ще те освободя условно предсрочно". Магистратът все пак подчерта, че пуска пандизчията на свобода „със свито сърце". Предложението за освобождаването дойде от началника на Затвора. Към момента осъденият е имал да търпи 1 г, 10 м и 17 дни остатък от наказанието. А специална комисия към затвора, в която е участвал и прокурор от Окръжната магистратура в Бургас, единодушно взела решение, лишеният от свобода да бъде предложен за условно предсрочно освобождаване.

Администрацията на затвора дала положителна оценка за личностните му качества и определила риска от рецидив като нисък. Стаматов е бил награждаван многократно за добро поведение. Режимът на изтърпяване на наказанието е бил изменен от „общ“ в „лек“

Прокуратурата протестира и настоя затворникът да изтърпи цялото наказание. Според Апелативния съд обаче доводите на прокурора, че осъденият е работил кратък период от време и не е демонстрирал желание да се образова, са неоснователни.

„Упражняването на обществено полезен труд не зависи единствено от желанието на лишения от свобода, а е съобразено с режима на изтърпяване на наказанието и възможностите на Затвора. Съдът счита за по- важно в случая, че осъденият има добро отношение към труда, има изградени трудови навици, тъй като е работил преди деянието, а така също и в условията на Затвора, като видно от данните по неговото досие, същият полага към настоящия момент доброволен труд към Затвора – Бургас в затворническото общежитие „Дебелт“. Стаматов не е нарушавал съществуващите правила и не е наказван. Отношението към бъдещото му образоване не е от съществено значение за неговото поправяне, тъй като е свързано с неговите интелектуални възможности, е становището на въззивния състав”, се казва дословно в съдебното решение.