Данъчна служителка, поискала рушвет от 2 000 лева, бе осъдена на две години лишаване от свобода условно с 5 години изпитателен срок с решение на Софийски градски съд. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. Бившата вече инспекторка по приходите в ТД на НАП – гр. София – Полина Рохлева бе обвинена за искане на подкуп, чрез изнудване и злоупотреба със служебно положение.

Рохлева бе задържана при спецакция на ДАНС през март т.г. Три месеца по-рано й било възложено да извърши ревизия на частна фирма. Пред управителите на дружеството заявила, че ще им напише акт, заради прехвърления праг за регистрация по Закона за ДДС с около хиляда лева, а това е основание, за да се запорират й банковите им сметки. И понеже по думите й, трудът й бил недооценен, им предложила им да й дадат 2 000 лева, за да напише акт за 20 000 лева, но да не заполи запор. След това заявила да побързат с парите, защото 1 март 2016 г. ще пътува за Куба.


Единият от собствениците на фирмата обаче подал сигнал до Министерството на финансите, властите белязали банкнотите, а Рохлева била задържана в двора на 133 СОУ ”Александър Пушкин”в София с парите.

Присъдата й е постановена след проведено съкратено съдебно следствие. Тя подлежи на обжалване пред Апелативен съд – София.