Иск от 10 хиляди лева за обезщетение за морални щети внесе в днес в съда в Пловдив изнасиленото момиче от бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев.

16-годишната ученичка се появи в съдебната палата с тъмни очила, придружена от родителите си Георги и Христина Белухови.

"Този иск е символичен - за стреса, за всичко, което и е причинил Евстатиев. Дъщеря ми започна малко по малко да преодолява травмата, но сега заради процеса отново е притеснена", коментира баща й. Според адвоката на семейството - Иван Грошев поисканото обезщетение е в скромен размер, тъй като пострадалата и роделите й не водят процес за пари. "Ще пледирам за справедливо наказание. Предвиденото в закона е от 3 до 12 години затвор. А за накърнената женска чест само друг съд - онзи отгоре, може да даде най-справедливото наказание", посочи адвокат Грошев. Самият Иван Евстатиев бе доведен с белезници, видимо още по-отслабнал, на въпрос на репортери какво е здравословното му състояние, той отговори кратко - както преди. Заседанието стартира при закрити врати, като след приключването му се разбра, че ход на процеса не е даден заради отсъствието на трима експерти, които са в отпуск. В почивка е и адвокат Милчо Бенгарски, който е един от двамата защитници на Евстатиев, а колежката му Ташкена Колчева е подала молба за отлагане заради болничен.

Районният съд насрочи делото за 10 и 11 октомври.