Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България да плати 429 810 евро на съпругата на убития през 2003 г. в Амстердам Константин Димитров-Самоковеца. Това става ясно от решението на ЕСПЧ, съобщава Dnes.bg.

Преди 4 месеца Ангелина Димитрова и нейният син спечелиха дело за нарушено право на собственост. Тогава получиха 15 хил евро, припомня БТА.

Държавата не се споразумя с Ангелина за имуществените вреди. Спорът беше за отнетите имоти в полза на държавата - апартамент във Варна за около 37 000 евро и офис в София за над 300 000 евро. Според ЕСПЧ при нарушено право на собственост целта на обезщетенията е да възстановят във възможно най-пълна степен положението.

След няколко прекратявания на разследването през 2004 г. започна дело за отнемането на два апартамента, офис, парцел земя, ваканционна къща и кола.

Софийският окръжен съд изчисляваше приходите и имуществото на Димитрови в долари. Така незаконните им и нетрудови доходи бяха изчислени на 40 000 долара. Втората инстанция обаче прецени, че доходите на семейството надвишават 286 000 долара. За това и бяха конфискувани имоти

Съдът в Страсбург обаче намери, че е нарушено правото на собственост на наследниците на Константин Димитров.

Соченият за контрабандист и наркобос Константин Димитров-Самоковеца бе убит на 6 декември 2003 г. в центъра на Амстердам. След смъртта му съпругата му Ангелина беше съдена и оправдана за контрабанда. След това осъди прокуратурата за незаконно обвинение.

Преди това обаче съдът конфискува нейни имоти и коли във Варна и София, придобити по време на брака й със Самоковеца, заради разминаване в доходите и разходите за придобиването им.

Основанието за това стана отменен текст от закона за собствеността на гражданите и точно заради това съдът в Страсбург се произнася в нейна полза.