Отстраняването от длъжност на над 2700 турски съдии и прокурори след опита за преврат в южната ни съседка предизвика реакцията на Съюза на съдиите в България, който излезе с отворено писмо. Публикуваме текста на писмото.

„Съюзът на съдиите в България следи с особена загриженост и тревога случващото се по отношение на наши колеги в Република Турция. В рамките на международното сътрудничество между съдийски организации бяхме информирани, че отстранените вчера от длъжност 2745 турски съдии и прокурори очакват да бъдат и задържани под стража. Изразяваме категоричната си увереност, че тези наши колеги не биха могли да участват в действия, подриващи демокрацията и правото. Заявявайки непримиримостта ни към всякакви форми на насилствено въздействие, декларираме твърдото си становище, че не следва в борбата срещу такива действия да бъдат жертвани свободата и сигурността на наши колеги - съдии и прокурори”.

Позицията е подписана от управителния съвет на Съюза на съдиите в България и е качена на официалния сайт на организацията, като до момента е събрала над 500 харесвания в социалната мрежа фейсбук. Тя е споделяна от редица известни бургаски адвокати, сред които и членът на Комисисията за защита на потребителите Константин Райков.