Кое беше последно заведение за обществено хранене, в което влязохте и проверихте ли собствеността му? Това попита главният прокурор Сотир Цацаров членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) Калин Калпакчиев и Соня Найденова. Информацията съобщава „24 часа”.

Поводът - отправено искане от двамата кадровият орган да провери бил ли е членът на прокурорската колегия Ясен Тодоров на празненство в заведение на Пламен Петков-Помориеца, който бил със съмнителна репутация броени дни преди стрелбата в Слънчев бряг между бандите на Димитър Желязков-Митьо Очите и Божидар Кузманов-Божо Кравата?

Въпросът излезе на дневен ред след публикация в сайта „Биволъ“, в която се твърди, че Тодоров бил в компанията на висши магистрати, полицаи, държавни служители и бизнесмени, тъй като били поканени на вечеря от Радост Бошнакова по случай избирането й за районен прокурор на Несебър.

"Поканен бях и аз, поканена беше и министърът на правосъдието Екатерина Захариева. Не отидохме! Мисля, че тук не става дума за чест на засегнат магистрат, както твърдите г-н Калпакчиев, а за интрига", подчерта Цацаров.

Калпакчиев и Найденова подчертаха, че твърденията в тази публикация трябва да бъдат проверени, за да не се очерня авторитетът на Тодоров и ВСС.

"Огорчен съм от това ваше предложение. Това не е колегиално. Можехте да ме попитате дали е вярно. Целта е да се даде публичност на този пасквил. Вие действате в синхрон със следователя Бойко Атанасов и с бившия правосъден министър Христо Иванов", разгневи се Ясен Тодоров по адрес на Калпакчиев и Найденова.

След последвали остри реплики между кадровиците представляващият ВСС Димитър Узунов сложи точка на конфликта и предложи искането за проверка на Калпакчиев и Найденова на гласуване. То не мина, тъй като беше отхвърлено с 20 гласа "против" и 3 "за".