Тричленен състав на Софийския апелативен съд (САС) оправда бившия заместник-председател на 42-рото Народно събрание Христо Бисеров по делото за данъчни и валутни престъпления. Магистратите от САС потвърждават изцяло присъдата на Софийския градски съд.

Решението подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

Разследването срещу Бисеров започна в края на 2013 г. и според тогавашните съобщения на прокуратурата с обвинения към него и доведения му син Ивайло Главинков за данъчни престъпления и пране на пари. След близо две години той беше изправен пред съда с три обвинения: за неплатени данъци в размер 19 хил. лв., за недеклариране на сделки на валутни ценности и че не е декларирал пред Сметната палата 700 хил. лв. по банкови сметки в Швейцария.

Освен за укриване на данъци и валутни престъпления Бисеров беше на съд и за това, че не е подал имотната си декларация пред Сметната палата. По всички тях той беше признат за невинен след 2-годишно разследване и скоростен съдебен процес, поради липса на доказателства. Софийският градски съд произнесе оправдателната присъда на 1-ви декември, а още преди да прочете мотивите, прокуратурата обяви, че ще търси обрат при втората съдебна инстанция въпреки признанието, че делото не е излязло заради отказа на швейцарските власти да съдействат на българската прокуратура.