Роден съм в източната част на Турция, където живеят предимно кюрди. В момента съм гражданин на Франция и като такъв не бих желал да бъда задържан. Нека делото да се гледа там. Невинен съм. Това каза турският гражданин от кюрдски произход Алмис Микаил, издирван в Турция за терористична дейност, който обжалва пред Апелативен съд –Бургас мярката „временно задържане“, наложена с определение на Бургаския окръжен съд от 21 юни 2016.

Алмис Микаил беше задържан на Летище Бургас на 17 юни. Спрямо него, от страна на съдебните власти в Турция, чрез Интерпол, има отправено искане за екстрадиция. Престъплението, за което Микаил се издирва, за да бъде съден, е участие във въоръжената терористична организация ПКК и за извършване на терористични действия – въоръжено нападение на села през 1995 г.

Днес защитата на Микаил поиска мярката му за неотклонение да бъде подписка. Според адвокатът му Микаил е бил приет на френска територия през 1996 г., а престъплението, в което е обвинен е през 1995 г. „Франция добре е преценила на кого дава този стату. Той вече не е бежанец, а гражданин на Франция“, твърди защитата му. Според адвокатът ПКК не е терористична организация, а партия на кюрдите.

В хода на съдебното заседание днес стана ясно, че Турция е уведомена, че той е задържан за 25 дни, от тяхна страна има искане този срок да се удължи на 45, за да бъдат изпратени документите за екстрадиция.

Апелативният съд го остави в ареста.