15 години след бомбения атентат в Бургас, при който загинаха съпругата, брат й и бодигард на Димитър Желязков-Очите осъдените за покушението Стоян Димитров-Толупа като поръчител на атентата и Кероп Погосян – като извършител, разказаха подробности и своята версия за връзките на несебърския бос, неговото минало и взаимоотношенията му със представители на полицията и съда. Разказът им беше излъчен от Нова телевизия, чиято камера влезе в затворите в Бургас и Стара Загора, където те излежават присъдите си.

"Голяма част от полицаите от Несебър и Поморие сигурно палят свещички и се молят за Митьо Очите да оцелее. Те не работят за 600-700 лева заплата, те от друго място си вадят парите.

Не всички ченгета обаче съжалявали за случилото се на 8-ми юни. Сред тях имало и честни, които в момента се радвали.

Когато те работели добре, правели разработка, предавали доказателства на следовател, изведнъж всичко изчезвало. По този начин Стоян Толупа отново обвини следователя Иван Христов (ВИЖ ТУК), че е човек на Митьо Очите и го е натопил за бомбения атентат, която погуби близките на Желязков.

"Ако примерно хванат някой близък около Митьо, Христов казва „Браво, момчета, много добра работа“ и в един момент изчезва всичко".Колко следователи в България са подкупени, взимат 1000-2000 лв. заплата, а после държат хотели и имоти на морето. Той ги подкупваше, всичко е по поръчка. Митьо Очите си плаща винаги на полицаите, така действа. Праща анонимни свидетели, предварително се разбират с полицая, и така се отървава", обясни враг номер 1 на Очите.

Той каза, че не са имали конфликт с Митьо Очите. Подземният бос го обвинил, че Толупа искал да му отмъсти заради убийството на близкия му авер Георги Сивков.

"Аз не съм бил в бизнеса с наркотиците. Моят приятел Георги Сивков се занимаваше, аз го подкрепях. Не съм човек, който ще зареже близък авер, защото се занимава с наркотици. Никога не сме имали спорове с Митьо Очите, не сме имали и причини да се харесваме, но чак пък да поръчам атентат срещу него - не е вярно", каза Толупа още от затвора.

Стоян Димитров разкри още подробности за взаимоотношенията си с Димитър Желязков. Двамата няколко пъти са се виждали в затвора.

"Казвал съм му да престане да дава пари и да ме остави да си изляза на свобода. Отвън ще се видим и ще си чукнем рогата. Ти няма от какво да се притесняваш - шеф на мафията си, а аз от 100 години съм в затвора. А той ми отвърна, че трябва да умра тук. После обаче негов човек се свърза с мен, че повече няма да дава пари. Ако мога да си възобновя делото, но само аз да изляза, а другите двама осъдени да си останат в затвора. Нашето дело е кочина. Не съм спирал опитите си да възобновя процеса, но не се получава. С който и адвокат да се свържа, казват, че има много причини това да се случи, но след това се връщат и ми казват, че няма да стане и ми връщат материалите", разкри той. Според него страхът от Очите е заради самият страх. „Стига вече, какво ще им направи“, попита риторично той.

Освен Стоян Димитров-Толупа осъдени да прекарат до края на дните си в пандиза са и сочените за извършители на бомбения акт - Иван Рибов – Рибата и Кероп Погосян -Руснака.

Вторият също се включи от затвора. И той, както Толупа, твърди, че е натопен, а делото вървяло по указание - как трябва да протече и как да завърши.

Самият Погосян призна, че познавал Митьо Очите покрай жена му. С нея са били състуденти и се разбирали добре.

"Много скромно и приятно момиче. Последно бяхме се видели малко преди да загине. Пихме кафе в Поморие. Предаде ми много поздрави от Димитър Желязков. Чудя се как е възможно аз да съм организатор на покушението, да убия нея?!", каза Кероп Погосян, като добави, че много съжалявал, че тя е попаднала в колата-бомба.