Мистър и мисис Смит, издирвани с Европейска заповед за арест по обвинение за кражба картини, остават зад решетките. Това постанови днес Бургаският апелативен съд. 67-годишният Филип Смит и съпругата му Пенелопе (на 61 г.) бяха заловени на 31 май т.г. на ГКПП Малко Търново при опит да напуснат страната ни и да отпътуват за Истанбул.

По данни на властите в Шотландия има данни, че семейството, което преди година се установило в нашенското село Присад, стои зад кражбата на две картини на стойност 420 000 паунда. Шедьоврите били задигнати от частен дом, а в жилището е проникнато с взлом. По неофициална информация става въпрос за платна на класици. Пак според предварителна информация, водеща роля в ударите имала жената. Чуждите власти проверявали и контакти на семейството с хора от други балкански държави. Тези данни обаче към момента остават непотвърдени.

„Готова съм да бъда екстрадирана доброволно. Две седмици съм задържана, а само веднъж ми позволиха да се изкъпя. Цялата съм нахапана от бълхи. От седмици не съм виждала прясна храна”, каза днес пред магистратите Пенелопе. Съдът обаче я остави под стража, заедно със съпруга й. Чужденците ще останат в ареста до петък, когато съдът ще се произнесе за екстрадицията им.