В деня на двойното убийство Драгия Радневски, който застреля приятелката си и нейната майка в кв. Долно Езерово, е бил с 3,8 промила алкохол в кръвта. Според адвокат Камен Кънев, в деня на претъплението Драгия бил в алкохолен делириум. Той халюционирал, казвал, че е взел със себе си на лов жена, която го изнервила и я ударил с приклада. Майка й не издържала и умряла. Според адвокат Кънев в момента на убийството клинетът му бил дезориентиран и не е разбирал какво прави. Според адвоката Драгия е невменяем.

Заключението на психологическата експертиза обаче е, че обвиняемият е вменяем, има ясни спомени от случилото се. Факт е, че Драгия се е лекувал от алкохолизъм по-рано.

Адвокат Кънев цитира решение на съдия Филчев за пример за намалена вменяемост и поиска клинетът му да получи затвор от 15 до 20 години. Съдия Захариев обаче го парира с думите: „Това не го е измисли съдия Филчев, не го цитирайте. Това е в германския наказател кодекс, не в българския”.

Като мотив за кървавата драма Драгия посочи, че Иванка влизала в дома му и открданала вещи и пари, оставяйки го без средства за ремонт на автомобил. Той я обичал, дори искал деца от нея.

„На всеки му се случва да го изостави жена, но не всеки тръгва да убива”, каза съдия Захариев.

След като застрелял жените в двора, Драгия произвел и контролен изстрел.