Условна присъда от 2 години лишаване от свобода с четири години изпитателен срок получи участник в канал за нелегално транспортиране на мигранти от границата на страната през Бургас-София, а оттам до Западна Европа. Наказанието на 26-годишния Симеон Фиданов от Перник бе произнесено след постигнато споразумение между прокуратурата и подсъдимия.

Фиданов беше задържан при зрелищна акция на МВР в селскостопанска постройка в двора на бившето ТКЗС в Долно Езерово на 7 април т.г. В специално наето за целта посещение, превърнато в таен разпределителен център, полицейските служители откриха 21 бежанци от Шри Ланка, Афганистан и Сирия. Сред тях имало и три деца. Каналджията осигурил на „новодомците” храна - яйца, хляб и домакински уреди, за да се чувстват „комфортно” по време на престоя си у нас. „Естрите” се заплащали от чужденците. Действията на бежанците били следени с видеокамери от каналджиите, инсталирани из цялата база. В нея били поставени и рутери за безжична връзка с интернет, а стъклата на цялото помещение били затъмнени.

Базата била разбита при съвместна операция на служители от отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР – Бургас и Второ Районно управление – Бургас. Фиданов бил закопчан, но след кратък престой зад решетките бе пуснат под „домашен арест”.