Ахмед Мустафов и Севгин Алиев, които опитаха да пренесат контрабандно метамфетамин за около 4 млн. лв. през границата от България към Турция, остават е ареста.

Бургаският апелативен съд не уважи поредното искане за изменяне на мярката им за неотклонение. Мъжете са обвинени за това, че на 25.02.2016 г. през ГППП „Малко Търново“, с товарен автомобил, без надлежно разрешително направили опит да пренесат през границата на страната от Р. България към Р. Турция високорисково наркотично вещество - 87 пакета (метамфетамин) в насипно състояние, с общо бруто тегло 156 946 грама. Стойността на наркотика е около 4 млн. лв. Това е престъпление по чл.242 ал.ІV вр. с ал.ІІ, вр. с чл.18 ал.1, вр. чл.20, ал.ІІ от НК.

Наркотикът е открит при митническа проверка. За това престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. до 20 г., „глоба“ в размер от 200 000 до 300 000 лв. Предметът на контрабандата се отнема в полза на държавата, както и превозното средство, послужило за пренасянето на стоките – предмет на същата.

Прокурорът бе категоричен, че от събраните доказателства може да бъде направено обосновано предположение, че Мустафов и Алиев (български граждани от с. Звездица, общ. Омуртаг, обл. Търговище) са автори на престъпното деяние. Представителят на държавното обвинение се мотивира с факта, че наркотикът е намерен в товарния автомобил, с който двамата мъже са се предвижвали. Прокурорът допълни, че съществува опасност обвиняемите да се укрият или да извършат ново престъпление, която се обуславя от факта, че наказанието, което законът предвижда по деянието, в извършване на което Мустафов и Алиев са обвинени, е изключително тежко.

Съдът се съобрази с мотивите на държавното обвинение и остави в ареста Мустафов и Алиев.

Определението на Апелативния съд е окончателно.